Regelmatig stemmen: goed voor oor en instrument

Wanneer pianostemmen? Regelmatig de piano stemmen geeft optimale resultaten

Voor een regelmatig gestemde piano is 2 keer per jaar in principe ideaal om te stemmen, tenminste indien de piano niet te veel verplaatst wordt. Best na de zomer en na de winter.

Luchtvochtigheid en temperatuur beïnvloeden de juiste tuning van de piano. Daarmee moeten we rekening houden bij de stemfrequentie. Je kan zelf de luchtvochtigheid in het oog houden en zo stabiel mogelijk houden door het gebruik van een luchtbevochtiger. Voor het beste resultaat is het best 2 keer per jaar te stemmen.

Als de piano verhuisd wordt, lang niet gebruikt is of lang niet gestemd is, zijn er minstens twee stembeurten nodig om de piano terug in optimale conditie te krijgen. Dit heeft er vooral mee te maken dat te grote correcties een zwaardere belasting zijn voor frame en snaren. Door deze grote belasting zullen het frame en de snaren zich moeten “zetten”.  Door dit zetten, zal de spanning op snaren en frame licht gaan afwijken na een 4-tal weken en is er terug een correctie nodig. Hierna is het ritme van 2 keer per jaar het juiste ritme om te stemmen.