Vragen en antwoorden

Alles wat je wilde weten over piano's.

Hoe werkt een piano?

In de piano zijn snaren opgespannen in een frame. Via de kam wordt er een verbinding gemaakt met de klankkast. Dit frame is gebogen en bevat snaren met verschillende afmetingen.

Geluid, en dus ook muziek kunnen we weergeven door een golf, we spreken van een geluidsgolf. Golven hebben een hoogte en er is een afstand tussen de toppen van de golven. De hoogte van de golf noemen we de amplitude, en die bepaalt hoe luid we een geluid ervaren. Hoe hoger de golf, hoe luider. Dat volume wordt ook bepaald door de aanslag van de hamer op de snaar. De hamers zijn rechtstreeks verbonden met de toetsen.

De klankast is bepalend voor de kracht van het geluid, samen met de kracht van de aanslag. De frequentie, de afstand tussen de toppen, noemen we de frequentie. Die is een maat voor de toonhoogte. Een korte snaar geeft een hogere toonhoogte, een langere een lagere toonhoogte. Door de slag van het hamertje en begint de snaar te trillen.

Hoeveel kracht staat er op de snaren van een piano?

Op elke snaar staat er rond de 800 N kracht. Dat komt overeen met 80 kg. In totaal staat er ongeveer 18.000 kg spanning op het frame van de piano.

Geven jullie ook advies over welke piano bij mij past?

Goede vraag! Ja, we begeleiden je met veel plezier bij de aankoop van een piano, nieuw of occasie. We werken samen met goede, betrouwbare zaken en als je van een particulier of een erfstuk wil kopen, geef ik je graag mijn objectieve mening over het instrument, staat en mogelijk de nood aan stemmen en/of herstellen.

Afspraken voor een jaar

Kunnen we een vaste jaarafspraak maken? Absoluut, met veel plezier. Dan bent u er zeker van dat we vooraf afspraken maken. Een week voor we komen stemmen, bellen we je om dag en uur te bevestigen. Wanner we meteen een afspraak vastleggen voor de twee stembeurten, krijgt u meteen een interessante prijs.